Településünk

Köszöntjük Csákány weboldalán! Legyen a vendégünk személyesen is!

 

Somogy megye nyugati határán elhelyezkedő község. A közeli 7-es főút jó közlekedést biztosít a Balaton, illetve Nagykanizsa irányába. A térség központja, Marcali 17, Zalakaros 12 kilométer után érhető el. Vonatra a 8 kilométerre levő Zalakomáron, a Budapest-Nagykanizsa vonal járataira lehet felszállni.

Csákány az elsők között ismerte fel a falusi turizmus lehetőségeit, a Léhner fogadó már 1989-ben kínálta szálláshelyeit. Néhány év után azonban a vendéglátás felhagyására kényszerült. A házak harmada külföldiek tulajdona.

A faluról az első írás 1389-ből származik, eszerint Segesd vár javadalma. Öt évvel később már a Marczali család birtoka. A XVI. század közepén erődöt emeltek a török ellen, de védőik a túlerő elől elmenekültek. A XVIII. század elején Házy Simon birtoklása idején éledt újra a település, a mai helyén. A későbbi földbirtokosok között szerepeltek a Léhner és a Paiss családok, nevüket külterületek őrzik. Csákány a II. világháború után közigazgatási központ, a tanácsi rendszerben önálló, majd Somogysámsonhoz tartozott, 1990-től önálló jegyzőséget hozott létre, jelenleg a Somogyzsitfai Körjegyzőségen intézik közügyeit. 2001-ben valósult meg a településen a gázprogram, komfortosabbá váltak ezáltal a lakások.

A falu katolikus temploma műemlék jellegű, 1760-ban épült barokk stílusban és a fafaragású oltáráról nevezetes. A templom falán emléktáblákon olvasható az I. és II. világháború hősi halottainak névsora. A búcsút augusztus 15-én, Nagyboldogasszony-napot követő vasárnap tartják.

A Léhner fogadóval szemben a szép, felújított házak, virágos porták sorához illeszkedő parkot alakítottak ki.

A gyerekek Somogysámsonba járnak óvodába, iskolába, az orvos és a védőnő pedig onnan érkezik hetente.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába.